Cyrilo-metodská slávnosť v Sečovciach vyvrcholí bohoslužbami

05.07.2013 Trebišov

Sečovce 5. júla (TASR) - Tradičná cyrilo-metodská cirkevná slávnosť v Sečovciach bude mať tento rok širší rozmer vzhľadom na 1150. výročie príchodu solúnskych vierozvestcov na naše územie. Do programu osláv sa popri gréckokatolíckej cirkvi zapája rímskokatolícka cirkev a mesto, bohoslužby sa budú konať 6. a 7. júla priamo na centrálnom Námestí svätého Cyrila a Metoda.

Solúnskym bratom je zasvätený nielen sečovský gréckokatolícky chrám a farnosť, ale aj celá gréckokatolícka košická eparchia ako jediné biskupstvo na Slovensku. Eparchiálna odpustová slávnosť sa v Sečovciach koná každoročne 5. júla.

"Keďže v piatok 5. júla sú celoslovenské oslavy, odpustová slávnosť sa posunula na víkend. Výnimočnejšou je tým, že bude nielen v rámci našej gréckokatolíckej cirkvi, ale po dohode s rímskokatolíckou cirkvou a mestom to budú také širšie cyrilo-metodské oslavy," povedal pre TASR miestny farár Miroslav Pohár.

V sobotu sa tak na námestí uskutoční rímskokatolícka omša a v nedeľu gréckokatolícka slávnostná liturgia. Sobotňajšie bohoslužby o 19.00 h bude celebrovať pomocný biskup košickej arcidiecézy Stanislav Stolárik, kazateľom bude košický gréckokatolícky eparcha Milan Chautur. V nedeľu od 10.00 h prednesie homíliu arcibiskup a sekretár Kongregácie pre východné cirkvi Cyril Vasiľ.

Cyril a Metod sú pre gréckokatolícku cirkev veľmi významné postavy. Vo februári 1997 vladyka Milan Chautur zasvätil novovzniknuté biskupstvo zhodujúce sa s územnou rozlohou Košického kraja práve im. Zasvätený im bol predtým aj novovybudovaný chrám v Sečovciach a toto mesto sa tak stalo miestom každoročnej eparchiálnej odpustovej slávnosti k úcte sv. Cyrila a Metoda.
 

Vyberte región